فولاد به دلیل استحکام بالا در صنعت کاربرد گسترده ایی دارد. ورق های فولادی یکی از محصولاتی هستند که از فولاد به دست می آیند و به دو صورت رول و کلاف در کارخانه ها عرضه میشوند. ورق فولادی انواع مختلفی دارد که روش تولید و مواد اولیه آنها متفاوت است. از انواع ورق های فولادی میتوان به ورق گالوانیزه، .ورق سیاه، ورق رنگی و ورق روغنی اشاره کرد که در ادامه به توضیح هر یک از این ورق ها خواهیم پرداخت.
گروه صنعتی تولیدی کارتال فولاد تامین کننده انواع ورق گالوانیزه، ورق سیاه، ورق رنگی و ورق روغنی در شمالغرب کشور می باشد. این کارخانه به دلیل دارا بودن نمایندگی مستقیم کارخانه فولاد مبارکه اصفهان تمامی ورق ها را با ابعاد و ضخامت های مختلف با قیمت بسیار پایین و کیفیت مرغوب به دست تولید کنندگان میرساند.
ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه نوعی ورق ورق فولادی است و عمدتا از ورق های روغنی به عنوان ورق پایه استفاده شده که با روی پوشش داده شده است. برای اضافه نمودن پوشش روی در آهن، معمولاً از روش غوطه وری ورق در حوض مذاب روی استفاده می کنند. پس از خروج از حوضچه، با توجه به سرعت سرد شدن و میزان روی چسبیده به ورق، سه دسته ورق گالوانیزه تولید می گردد. ورق گالوانیزه بدون گل، ورق گالوانیزه گل ریز و ورق گالوانیزه گل درشت، که گل ها همان کریستال های تشکیل شده در فرآیند سرد شدن ورق می باشد. ورق های گالوانیزه از ضخامت 0.18 تا 6 میل تولید و عرضه می شوند که عمدتاً به صورت رول به بازار وارد می شوند. وزن رول ها بسته به ضخامت ورق و عرض رول بین 5 تا 7 تن است
ویژگی های ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه به عنوان محبوب ترین ورق های فولادی شناخته میشوند که یکی از دلایل محبوبیت این ورق ها ویژگی های خاص این ورق ها میباشد.
یکی از ویژگی های ورق های گالوانیزه هزینه کمتر آنها درتولید و نگهداری آنهاست.
از دیگر ویژگی های ورق گالوانیزه ضد زنگ بودن این ورق هاست که مزیت بسیار مهمی در صنعت محسوب میشود .
از دیگر ویژگی های ورق گالوانیزه میتوان به
ورق های گالوانیزه شکل ظاهری براق و زیبا دارند و همچنین انعطاف پذیرند و به راحتی فرم میگیرند.
کاربردهای ورق گالوانیزه
این ورق ها به دلیل ویژگی های مثبتی که دارد در صنعت کاربردهای فراوانی دارد از جمله:
- صنعت اتومبیل
- حمل و نقل
- صنعت کشاورزی
- کاغذ و لوله
- بیلبوردهای تبلیغاتی
- ساختن لوازمی مثل لوله بخاری
- کانال کولر
- کابینت آشپزخانه
- لولههای آب
ورق سیاه (ورق گرم)
ورق سیاه یکی از پرکاربردترین انواع ورق های فولادی است که به طور مستقیم در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. البته ورق های فولادی را به صورت تبدیل به تجهیزات دیگر هم میتوان استفاده کرد. این ورق ها که در دو نوع سیاه صنعتی و ورق سیاه معمولی وجو دارند با استفاده از فرآیند نورد گرم تولید میشوند. برای اندازه گیری کیفیت این ورق ها از شاخصی به نام ST استفاده میشود که معمولا در ورق های سیاه معمولی عددی بین 33 تا 52 می باشد. ST به معنای مقدار کربن موجود در مواد اولیه ورق سیاه است برای مثال اگر ورق سیاهی ST33 باشد یعنی دارای کمترین مقدار کربن بوده و انعطاف پذیری بیشتری دارد و اگر کیفیت ورق سیاهی ST52 باشد یعنی دارای بیشترین مقدار کربن است و انعطاف پذیری خیلی کمی دارد.
ویژگی های ورق سیاه
ورق های سیاه ویژگی بسیاری دارد که باعث کاربرد گسترده آن شده است. از جمله ویژگی های ورق سیاه میتوان جنس آن اشاره کرد.
جنس ورق سیاه از آهن و فولاد میباشد .آهن که یکی از فلزات بسیار پرکاربرد است. فولاد نیز فلزی است که به صورت آلیاژی از آهن ساخته میسازند. یعنی در ترکیب عناصر فولاد، عنصر آهن نیز دیده خواهد شد. فلز آهن، خواص و مشخصاتی مانند استحکام بالا دارد که باعث شده تا کاربردهای فراوانی برای آن ایجاد شود. طبیعی است که محصولات به دست آمده از این فلز نیز این خواص را به ارث میبرند.
دیگر ویژگی ورق سیاه، رنگ و ظاهر آن است. چون این ورق از طریق فرآیند نورد گرم به دست می آید ظاهری سیاه و مات به خود میگیرد .
از دیگر ویژگی های ورق سیاه تولید آن است که آسان بوده و هزینه چندانی ندارد.پس به راحتی به تولید انبوه میرسد.
یکی از ویژگی های مهم ورق سیاه مقاومت آن در برابر خوردگی است. این ویژگی است که باعث میشود از این ورق در کشتی سازی و صنعت دریایی استفاده شود.

شیت ورق سیاه
کاربرد ورق سیاه
همانطور که گفیم ورق سیاه کاربرد گسترده ایی در صنعت دارد. به چندی از کاربردهای ورق سیاه اشاره میکنیم:
- ساخت پروفیل های ساختمانی بسته یا باز شامل: قوطی، ستونی، پروفیل Z، فرانسوی و چهارچوب …
- ساخت مقاطع فولادی نظیر انواع تیر ورق، ناودانی، نبشی، سپری …
- تولید ورق پانچ، تسمه و زهوارهای فولادی
- کشتی سازی و دیگر تجهیزات دریایی و صنایع عظیم
- ساخت مصالح ساختمانی مانند تیرآهنها و …
- ساخت و تولید انواع تجهیزات کشاورزی
- ساخت رینگ برای چرخهای خودروها
- ساخت تانکر سازی و مخزن برای نفت
- ساخت تجهیزات صنایع فلزی سنگین
- ساخت ادوات جنگی
- ساخت تجهیزات کنارجاده ای مانند گاردریل و تجهیزات ترافیکی
به طور کلی برای کارهای سبک، مانند تولید پروفیل و… از ورقهای سیاه کیفیت st37 استفاده میشود. این در حالی است که برای موارد کاربرد سنگین که نیاز به مقاومت بالاتری از ورق باشد، از ورق سیاه با کیفیت st52 استفاده خواهد شد. این امر به دلیل مشخصات مختلفی است که از انواع ورق سیاه در کیفیت های مختلف به دست میآید.

تولید و تامین ورق سیاه
ورق ورغنی
ورق روغنی یا همان نورد سرد یکی دیگر از ورق های فولادی است که بر خلاف ورق سیاه طی فرآیند نورد سرد تولید میشود. همانطور که از نام این گونه ورق ها پیداست بعد از تولید به دلایلی مانند جلوگیری از زنگ زدگی روغنکاری میشوند. این ورق ها در سه نوع معمولی، ورق نیمه کشش و ورق فوق کشش وجود دارند.برخی ورق های روغنی هستند که قابلیت لعاب کاری دارند و می توان رنگ های مختلفی به آنها داد. این ورق ها اصطلاحاً، به ورق های EK2 معروف هستند. ضخامت ورق روغنی در محدوده ۰.۳۵ تا ۳ میلیمتر و عرض استاندارد ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلی متر است. یکی از موارد جالب در مورد ورق های روغنی این است که ورق روغنی ST14 دارای تاریخ انقضا میباشد و پس از گذشت این تاریخ استحکام این ورق ها کاهش می یابد.
ویژگی های ورق روغنی
ورق های روغنی مقاومت بیشتری در برابر کشش و گسیختگی دارند و این بخاطر فرآیند تولید این ورق ها میباشد.
از دیگر ویژگی های ورق های روغنی میتوان به کیفیت بالای ظاهر آنها اشاره کرد. سطح این ورق ها صاف تر و یکنواخت تر است.
از دیگر ویژگی های ورق ها روغنی این است که ورق های روغنی طی عملیات حرارتی نورد سرد، خواص مکانیکیشان تغییر کرده و نسبت به ورق های سیاه شکل پذیرتر میشوند.
کاربردهای ورق روغنی
- صنعت خودروسازی: تولید فیلترهای خودرو، گلگیرهای اتومبیل، لولههای اگزور و دیگر قطعات ریز و درشت اتومبیل
- در ساخت لوازم خانگی برقی مثل: یخچال فریزر، ماکروفر، اجاق گاز
- در ساخت رادیاتورها
- ساخت کابینتها،کمدها و انواع یراق آلات
- پروفیل های ساختمانی مثل: بعضی پروفیل های در و پنجره
ورق های رنگی
در ساخت ورق های رنگی از ورق های گالوانیزه استفاده میکنند که طی فرآیندی رنگ پاشی شده و به ورق رنگی تولید میکنند. ورق های رنگی در 16 رنگ طبق استانداردهای جهاین تولید میشود. رنگهایی مثل: سفید، قرمز، صورتی، آبی، نارنجی، زرد و… . از آنجایی که ورق رنگی فقط به صورت رول تولید می شود و استاندارد این رول ها دارای عرض ۱۰۰ سانتی متر و ۱۲۵ سانتی متر می باشد.
ویژگی های ورق های رنگی
این ورق ها به دلیل اینکه بصورت استاتیک رنگ پاشی میشوند از مقاومت بسیاربالاتری از ورق گالوانیزه برخوردار هستند.
از دیگر ویژگی های روق های رنگی شکل ظاهری و رنگ بندی متفاوت و زیبای آنهاست که باعث افزایش کاربرد آنها میشود.
یکی دیگر از ویژگی های ورق های رنگی مقاومت آنها در برابر شرایط محیطی و شرایط جوی میباشد.
کاربرد ورق های رنگی
از کاربردهای ورق های رنگی عبارت اند از :
- صنايع ساختماني : سقف و بدنه انبارها و كارگاهها ، سقف كاذب ، نماي داخلي و خارجي ساختمانها .
- لوازم خانگي : بدنة خارجي يخچال ، آبگرمكن ، اجاق گاز ، ماشين لباس شويي و …
- صنايع فلزي : كابينت، تجهيزات اداري، پارتيشن، بدنه کامپيوتر و …
- صنعت حمل ونقل : ساخت كانتينر ، سردخانه ها و كاروانهاي ثابت و متحرك و …
جمع بندی…
تمامی ورق های گالوانیزه، ورق سیاه، ورق رنگی و ورق روفنی طی فرآیندهای بسیار طولانی و سخت تولید میشوند و سعی میشود که با بهترین کیفیت به دست مشتریان برسد. قیمت این ورق ها به عوامل مختلفی از جمله کارخانه تولید شده، ویزگی های فیزیکی ورق ها مثل ضخامت، رنگ، وزن و ابعاد بستگی دارد. یکی دیگر از عواملی که به قیمت های این ورق ها تاثیر میگذارد میزان تقاضا و عرضه این محوصلات میباشد و همچنین وضعیت اقتصادی کشور که نه تنها ورق های فولادی بر قیمت های هرمحصولی تاثیر بسزایی دارد.